"Nektar" kupio "Fruktal"

Bez autora
Jul 26 2011

Srpski proizvođač proizvoda od voća "Nektar" iz Bačke Palanke kupio je "Fruktal", postavši većinski vlasnik sa 93,73 odsto udela u slovenačkom proizvođaču sokova. Direktor firme iz Bačke Palanke Bojan Radun potvrdio je da je "Nektar" kupio "Fruktal" za 50 miliona evra. Kupopoprodajni ugovor potpisan je u ponedeljak. "Nektar" je pobedio na javnom konkursu, na kom je bilo predato 10 neobavezujućih i pet obavezujućih ponuda. U odluci o prodaji "Fruktala" nije bila presudna cena koju je ponudio kupac nego jasne obaveze "Nektara" da će obezbediti dalji razvoj robne marke 'fruktal' i očuvati proizvodnju u Ajdovščini i Kamniku. Najveći proizvođač voćnih pića u Srbiji, porodično preduzeće "Nektar", osnovano je 1998. godine u Bačkoj Palanci i 100 odsto je u vlasništvu porodice Radun. Dosadašnji vlasnik "Fruktala" bila je Pivara "Union", u vlasništvu Pivare "Laško".

"Nektar" kupio "Fruktal"Domaći lider u proizvodnji sokova "Nektar" postao je većinski vlasnik "Fruktala", sa 93,73 odsto vlasničkog udela u slovenačkoj kompaniji. Opština Ajdovščina zahteva potpisivanje ugovora sa "Nektarom".

Srpski proizvođač proizvoda od voća "Nektar" iz Bačke Palanke kupio je "Fruktal", postavši većinski vlasnik sa 93,73 odsto udela u slovenačkom proizvođaču sokova.

Direktor firme iz Bačke Palanke Bojan Radun potvrdio je za RTS da je "Nektar" kupio "Fruktal" za 50 miliona evra. Kupopoprodajni ugovor potpisan je u ponedeljak.

"Nektar" je pobedio na javnom konkursu, na kom je bilo predato 10 neobavezujućih i pet obavezujućih ponuda.

"U odluci o prodaji 'Fruktala' nije bila presudna cena koju je ponudio kupac nego jasne obaveze 'Nektara' da će obezbediti dalji razvoj robne marke 'fruktal' i očuvati proizvodnju u Ajdovščini i Kamniku", rekao je predsednik uprave Pivare "Laško" Sušan Zorko na konferenciji za novinare.

Najveći proizvođač voćnih pića u Srbiji, porodično preduzeće "Nektar", osnovano je 1998. godine u Bačkoj Palanci i 100 odsto je u vlasništvu porodice Radun.

Dosadašnji vlasnik "Fruktala" bila je Pivara "Union", u vlasništvu Pivare "Laško".

Poslovna grupa Pivara "Laško" je zbog prevelike zaduženosti bila prisiljena da počne prodaju svih investicija u svom vlasničkom portfelju koje nisu direktno u vezi s njenom osnovnom delatnošću, proizvodnjom i prodajom piva.

Prodaju mora da odobri skupština Pivare "Laško", koja bi trebalo da bude održana 30. jula.

Zahtevi opštine Ajdovščina

Prva reakcija na kupovinu kompanije "Fruktal" stigla je iz Ajdovščine koja zahteva potpisivanje ugovora sa srpskom firmom.

"Nezvanično je bilo dogovoreno da opština Ajdovščina pre odluke o prodaji potpiše ugovor o tri ključne stvari - otkupu 25 odsto plus jedna akcija, da Fruktal ostaje samostalno pravno lice i da bude očuvan najmanje sadašnji broj radnih mesta," navodi se u saopštenju opštine Ajdovščina.

Opština saopštava da su od uprave "Fruktala" dobila nezvaničnu informaciju da je "Nektar" u kupoprodajnom ugovoru sa Pivarom "Union" prihvatio sve obaveze koje idu u pravcu zahteva opštine i zaposlenih.

U suprotnom, zahtev opštine će biti da skupština Pivare "Laško" obustavi prodaju "ili ćemo upotrebiti sva pravna sredstva za zaštitu interesa zaposlenih i lokalne privrede", navodi se u saopštenju Ajdovščine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik